İstanbul Çinili Köşk Nerede ? Nasıl Gidilir ? Osmanlı tarihine büyüleyici bir bakış için İstanbul’daki Çinili Köşk Müzesi’ni ziyaret edin. Tarihi 1472 yılına dayanan bu tarihi köşk, Osmanlı padişahı II. Mehmed tarafından bir zevk sarayı olarak inşa edilmiştir. Topkapı Sarayı‘nın en dış kısmında yer alan bu köşk, Gülhane Parkı’nın yanında yer almaktadır. Ayrıca bölgeyi tekne ile gezebilirsiniz.
Müze, İstanbul Arkeoloji Müzesi içinde yer almaktadır. Çinili köşk, bu dönemde kullanılan çanak çömlek türünün tipik bir örneğidir. İç mekanları Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait seramiklerle dekore edilmiştir. 2005 yılına kadar ziyarete kapalı olan yapı, yeniden açılarak seramik sergilemeye başladı. Koleksiyonlarında Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait seramikler bulunmaktadır. Müze, İslam öncesi ve erken İslam eserlerine ev sahipliği yapıyor. Gülhane Parkı‘na bakan sol köşedeki odaya çeşme yapılmıştır. Aynalı taşın ortasında tavus kuşu figürü yer almaktadır. III. hükümdarlığı sırasında. Murad, aynı zamanda çok sayıda başka yapıya da ev sahipliği yapmıştır. Şimdi İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin bir parçası. Müzenin İznik çinileri ve Selçuklu çanak çömlekleri Köşk köşkünde sergileniyor.
Çinili Köşk Müzesi, İstanbul’un en büyük ve en eski müzesidir. Bu anıtsal yapı, ilk Osmanlı döneminde mozaik çini sanatının üslup gelişimini sergilemektedir. Güzel çinileri ve geometrik kompozisyonları ona adını verir. Çinili Köşk’ün mimarı bilinmemektedir. Ancak bazı kaynaklara göre Mimar Atik Sinan tarafından yaptırılmıştır. İstanbul’daki en eski sivil mimari örneklerinden biridir.
Girişte 14 sütunlu mermer bir revak vardır. Giriş eyvanı mozaik çinilerle süslüdür. 6 oda ve bir orta salondan oluşan köşkte Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait çeşitli çini ve seramikler sergilenmektedir . Müze ve depolarında yaklaşık 2000 eser bulunmaktadır.
Arkeoloji Müzesi giriş ücreti ise 30 TL’dir. Müzeye giriş 18 yaş altı ve 65 yaş üzeri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, şehit ve gazi yakınları, er ve erbaşlar, engelliler ve refakatçileri ile Müzekart sahibi olanlar için ücretsiz.
Otobüs: 28T, 30D, 46Ç, 66, 74A, 97, 99Y, EM1.
Tren: MARMARAY (ATAKÖY – PENDIK), MARMARAY (HALKALI – GEBZE)
Metro: M2.
Tramvay: T1.