Mihrimah Sultan Camii, İstanbul’un Edirnekap semtinde, Bizans kara surlarının yakınında bulunan 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından yaptırılmış ve baş mimar Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. Bu yazımızda caminin tarihçesi ve inşasından bazılarına göz atacağız ve camiyi kendi başınıza nasıl ziyaret edebileceğinizi öğreneceğiz.
Mihrimah Sultan Camii Hikayesi
Mihrimah Sultan Camii, İstanbul’un Edirnekap semtinde, Bizans kara surlarının yakınında, 16. yüzyıldan kalma etkileyici bir Osmanlı camisidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından yaptırılmış ve baş mimar Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. Binanın içi ve dışı 19. yüzyılın sonlarında yenilenmiştir ve çarpıcı mozaikler ve mermer bir sunak içermektedir.
Mimar Sinan
Mimar Sinan veya Mimar Sinan Sultan Camii’nin yapımının büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmıştır. Sinan, yaklaşık elli yaşındayken imparatorluk sarayına atandı. Sinan, 80’den fazla caminin yanı sıra hamam, kervansaray, medrese, hastane, köprü, su kemeri, köşk ve saray gibi elliden fazla dini yapı da tasarlamıştır.
Mihrimah Sultan Cami nerede?
Mihrimah Sultan Camii, İstanbul’daki Ulu Camii kompleksinin bir parçasıdır. Cami, Bizans ve Osmanlı mimarisini birleştiren Mimar Sinan tarafından 1546-1548 yıllarında inşa edilmiştir. Bu mimari karışımı, ince minarelerde ve kemerli kubbelerde görülebilir. Ayrıca renkli kesme cam pencereleri ve pembemsi taştan kubbesiyle dikkat çekiyordu.
Mihrimah Sultan Cami Restorasyonu
16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman, Mihrimah Sultan Camii’nin inşasını emretti. Tasarımı, küçük süsleme detaylarını vurgulayan ünlü Osmanlı mimarı Mimar Sinan tarafından ünlendi. Cami Edirnekapı semtinde bulunmaktadır. 1814 yılında yapının restore edilmiş hali yapılmıştır. 1999 İzmit depreminde kubbesi hasar görmüştür. Bununla birlikte, restorasyon, zamanın mimarisinin bir kanıtıdır. 1522 yılında ilk Osmanlı padişahı Mihrimah İstanbul’da doğdu ve öldü. Eğitimli bir prensesti ve babasının fikirleri üzerinde büyük etkisi vardı. Ulusun gelişimine katkısı, güzel ve eşsiz bir mimari kompleks olan Mihrimah Sultan Camii‘nin himayesinde açıkça görülmektedir. Ünlü mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır.
Konum
Türkiye, İstanbul’da Üsküdar‘ın Asya yakasında bulunan Mihrimah Sultan Camii, 1548 yılında inşa edilmiş güzel bir camidir. Mihrimah sultan cami, yükseltilmiş bir platform üzerinde yükselir ve çevredeki bölge için harika bir bakış açısı sunar. Caminin içi vitray pencereler ve kubbelerle güzeldir. Ne yazık ki, yapı çok fotojenik değil, ancak geniş kubbeleri ne olursa olsun onu görülmeye değer kılıyor.
Mihrimah Sultan Cami Üsküdar:
Mimar sinan yani koca Sinan derin bir tutkuyla âşık olduğu Mihrimah Sultan‘a kavuşamamıştır ama ona olan aşkını olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır. Matematik dehası Sinan, Mihrimah için yaptığı iki külliyenin içinde yer alan camilere bir sır da gizlemiştir.
Bu caminin yalnızlığını simgelemesi anlamında tek minareli yapıldığı söylenmiştir.) Mimar Sinan, Mihrimah için, en uygun yerlere en uygun camiyi, padişahın izni ve emriyle, dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir sihirli simetriyle yaptı.
Ayrıca Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerindendir. Kubbesi üç yanından yarım kubbelerle desteklenmiştir, ama ön cephede yarım kubbe yoktur.